28 Ağustos 2010 Cumartesi

ABDÜLMECİT ÖZBEK'İ ANIYORUZ !...


5.10.1972 yılında samsun’ un çarşamba ilçesinin kızılot köyünde doğdu. İlköğretimi kızılot ilköğretim okulunda tamamladıktan sonra orta öğretimini samsun endüstri meslek lisesinde tamamladı. resime çizgiye ve karikatüre merakı lise yıllarında gelişen Abdülmecit Özbek samsun 19 Mayıs üniversitesi resim öğretmenliği bölümünü kazandı.

Maddi koşulların imkânsızlığı nedeniyle üniversite eğitimine yalnızca bir dönem devam edebilen Özbek bir gemide çalışmaya başladı.1998 de vatani görevini Ankara balgat ‘da nizamiye görevlisi olarak tamamladıktan sonra yabancı bandrollü bir gemide çalışmaya devam etti.

Çizimleri ile birçok karma sergiye ve yarışmaya katılmıştı. Genç sanatçımızın kazandığı ödüller arasında samsun çevre il müdürlüğü karikatür yarışmasında birincilik ve ikincilik ödülü (1991).Lions kulüpleri uluslar arası gençler karikatür yarışmasında mansiyon ödülü. Vaniköy lions kulübü karikatür yarışmasında büyük ödül, yorgun mizah dergisi’nin karikatür yarışmasın’da ikincilik ödülü, musa anter karikatür yarışmasın’da ikincilik ödülü yer alıyordu. .bir dönem ulusal televizyonda yayınlanan birçok çizgi dizinin çizerliğini üstlendi. Ulusal gazete ve dergilerde birçok karikatürleri yayınlandı.



Heykele ve resime olan yeteneğide mevcut olan Özbek 1994 yılında kızılot köyünde 21 Mayıs büyük Kafkas sürgününe atfen ‘sürgün’ heykeli yapmıştır.



Aralık 1998 de İtalya açıklarında kazan patlaması sonucunda meydana gelen bir kazada ağır yaralanarak yoğun bakıma alındı. Yaklaşık 2 hafta kadar yoğun bakımda kaldıktan sonra 10 Ocak 1999 da hayatını kaybetti.

1 yorum:

  1. Yazılanlar güzel ama yetmez. Abdülmecit Özbek, Sanatçı kişiliği, sıcak dostluğu, sarsılmaz sadakati, ve Çerkes Kimliğiyle örnek bir insandı, Allah nur içinde yatırsın, Sanatsal yaklaşımları ve yetenekleri ölçeklendirildiğinde eğer yaşasaydı bugün bile genç yaşında dünya çapında bir sanatçı olacaktı. O karikatürist, heykeltraş ve ressamdı. Da Vinci tarzında sanat düşence yaklaşımları olan birisiydi.

    YanıtlaSil